Veelvoorkomende problemen
Een vaak voorkomend probleem is dat de glazen deur een goudbruine waas krijgt, waardoor het lastiger wordt om te zien of je bagel lekker bruin wordt of allang verbrand. En dan heb je ook nog eens de kruimels die smeulen; dat kan niet alleen irritant zijn, maar veroorzaakt ook onnodige rookalarmgebeurtenissen. Deze ongemakken maken duidelijk dat regelmatig schoonmaken zeker de moeite waard is.
Voor dagelijkse gebruikers is wekelijks schoonmaken aan te raden. Gebruik je de oven minder vaak, dan mag maandelijks schoonmaken wel genoeg zijn. Vergeet ook niet om de kruimellade regelmatig te legen, zodat er geen vuil ophoopt.
Wat je nodig hebt
Voor een grondige reiniging van je broodroosteroven heb je de volgende spullen paraat:
- afwasmiddel en water
- een spons of vaatdoek
- een theedoek
- een zachte nylon borstel
- baking soda
- een glasreiniger of reiniger op azijnbasis
Zorg daarnaast dat je papieren handdoeken in de buurt hebt voor snelle schoonmaakacties.
Stappenplan voor het schoonmaken
Maak uit elkaar en zorg dat alles klaarstaat
Schakel de oven uit door de stekker uit het stopcontact te halen en wacht tot deze helemaal is afgekoeld. Haal daarna de kruimellade eruit en maak deze leeg. Verwijder ook de lekbak en de rekken, en laat ze even in de gootsteen weken. Houd ondertussen de oven boven een prullenbak om loszittende kruimels op te vangen.
Reinig het interieur goed
Neem een vochtige spons of doek en veeg voorzichtig het interieur schoon. Let er op dat je geen schoonmaakmiddel of zeep rond het verwarmingselement gebruikt, want dat kan schade veroorzaken. Voor hardnekkige vlekken is het handig een pasta te maken van baking soda en water; veeg dit daarna weg met je vochtige spons.
Was de trays en rekken grondig
Spoel de rekken eerst af in zeepsop en spoel ze daarna goed na. De lek- en kruimellade vragen vaak wat meer schrobwerk, omdat er veel vuil kan ophopen. Zorg ervoor dat alle onderdelen goed uitgespoeld en gedroogd zijn voordat je ze weer terugplaatst.
Maak de buitenkant schoon voor een frisse look
Gebruik een vochtige doek of spons om de buitenkant van de oven schoon te maken. Voor het glas van de deur kun je een glasreiniger of een reiniger op azijnbasis gebruiken om strepen te voorkomen. Laat ten slotte de broodroosteroven volledig drogen voordat je hem weer aansluit en in gebruik neemt.
Tips om je oven langer schoon te houden
Om te voorkomen dat je oven snel vuil wordt, kun je bijvoorbeeld rommelig voedsel zoals knoflookbrood of pizzapunten in aluminiumfolie bakken. Veeg na elk gebruik snel eventuele gemorste etenswaren weg en maak de kruimellade dagelijks leeg of na een paar keer gebruik, zodat er geen vuil ophoopt.
Door je broodroosteroven regelmatig schoon te maken, geniet je niet alleen van een langere levensduur van je apparaat, maar creëer je ook veiligere kookomstandigheden in de keuken. Neem vandaag nog even de tijd om je oven in topconditie te krijgen, en geniet daarna zorgeloos van perfect gebruinde bagels en andere lekkernijen.