Gezonde gewoontes ontwikkelen voor je kinderen

Gezonde gewoontes ontwikkelen voor je kinderen

Gezonde gewoontes beginnen met het goede voorbeeld geven in de opvoeding. Kinderen nemen vaak het gedrag van hun ouders over, daarom is het belangrijk dat je zelf ook gezond eet en voldoende beweegt. Een gezonde levensstijl aanleren begint al op jonge leeftijd, en zelfs in de babyfase zijn er kansen, zoals het gebruik van een flessenwarmer die ervoor zorgt dat de babyvoeding altijd de juiste temperatuur heeft. Praat met je kinderen over waarom bepaalde voedingsmiddelen gezonder zijn dan andere, en betrek ze bij het maken van gezonde snacks. 

Samenstellen van een evenwichtig dieet

Een goede eerste stap in het aanleren van gezonde gewoontes is het samenstellen van een evenwichtig dieet. Dit betekent een dieet met veel groenten, fruit, volkoren producten en mager vlees of vis, waarbij snoep en chips met mate worden geconsumeerd. Betrek je kinderen bij het koken en maak ze bewust van wat een gezonde maaltijd is. Laat ze helpen met simpele taken zoals groenten wassen of de tafel dekken. Leer ze ook dat water drinken belangrijker is dan het drinken van frisdrank of sap. Een leuke manier om dit te doen is door samen een mooie, herbruikbare waterfles te kiezen die ze elke dag kunnen gebruiken. 

Dagelijkse beweging voor kinderen

Dagelijkse beweging voor je kind is cruciaal. Dit betekent niet dat je kind elke dag intensief moet sporten, maar wel dat bewegen een normaal en leuk onderdeel van hun dag is. Dit kan iets eenvoudigs zijn zoals een wandeling na het avondeten of fietsen naar school. Het is cruciaal dat kinderen plezier hebben in bewegen, dit kan door samen te dansen in de woonkamer of door spelletjes te spelen in het park. Zorg ervoor dat bewegen niet als een verplichting voelt, maar als een leuke activiteit. Technologie kan hierbij ook een rol spelen, bijvoorbeeld met de Baby Senseo, een apparaat dat op een speelse manier helpt bij het maken van gezonde keuzes.